Összes bejegyzés

5 hiba, amit ne kövess el egy felújításban

Ebben a cikkben felhívjuk a figyelmeteket  a felújítás során leggyakrabban elkövetett hibákra, hogy Ti biztosan ne essetek bele ezekbe!  

# Első hiba - Nincs kész terv
Sokan úgy kezdenek bele egy felújításba, hogy nem döntöttek el igazán semmit, és csak elképzeléseik vannak a megálmodott végeredményről, konkrétumok azonban nincsenek. Talán ez a legnagyobb hiba, amit el lehet követni. Miért? Ha így vágtok bele egy átalakításba, szinte biztos lesz az extra kiadás, az időbeli csúszás, a viták sokasága arról, hogy ki miért és mit csinált.
Minimum 2-3 hetet még a tapasztaltabb felújítóknak is érdemes rászánni a munkálatok megtervezésére, időbeosztására, és a szervezésre.

# Második hiba - Majd én megveszem az alapanyagokat
Több felújító, miután megkapja az árajánlatot a kivitelezőtől, utánajár a neten is az egyes tételeknek, hogy összevesse az árakat a kivitelező számaival.  Természetesen, nem árt tájékozódni, és több oldalról is körbejárni a témát, de fontos tudnotok, hogy már az árubeszerzésnél is sok a rejtett költség, amire nem feltétlenül gondoltok. Egy festésnél például, nem csak a festék árával, de a segédeszközökkel, az anyagok helyszínre történő kiszállításával, a keletkezett szemét elszállításával is számolni kell.

# Harmadik hiba - Néhány „pici” módosítás
A felújítás során, - még egy alapos, átgondolt terv esetén is - menetközben felmerülnek újabb és újabb szuper ötletek. Ezekről legtöbbször azt gondoljuk, hogy csak kicsi módosítások, a valóságban viszont borítják a folyamatokat. Egy laikus számára kis módosításnak tűnő változtatás akár hetekkel is megnövelheti a felújítás időtartamát. Ezért, mielőtt végképp beleéljük magunkat, az új ötletekről  egyeztessünk előbb a kivitelezővel, aki fel tudja vázolni a lehetséges következményeket, időtartamot, vagy esetleg alternatív megoldásokat mutat nekünk.

# Negyedik hiba -  Anyagrendelések késői indítása
A legtöbben akkor kezdenek el gondolkozni az anyagrendelésen, - ezalatt értjük a burkolatokat, szanitereket, szerelvényeket - amikor elindul a felújítás.
Sok esetben ez azt jelenti, hogy a kiszemelt, megálmodott terméket nem tudják megvárni, mert nem érkezik meg a szállítmány, amikor a szakemberek már kezdenék a munkát.
Nem ritka a 4-6 hetes rendelési idő, de a saját tervezésű, egyedi megoldásoknál gyakran még többet kell várni. Fontos tipp, hogy a tervezésnél mindig érdeklődj a konkrét betervezett anyagok szállítási idejéről is.

# Ötödik hiba -  Nincs tartalékkeretet
Fogadjátok meg ezt a  tanácsot: tartalékkeret minden esetben kell. Tapasztalatból mondjuk, szinte nem láttunk még olyan felújítást, ahol ne lettek volna előre nem látható és kalkulálható kiadások.
Ha nem akarjátok, hogy végül a dekorálásra, és a szépítkezésre ne maradjon keretetek, akkor tervezzetek be 10% tartalékkeretet.

További részletekért és példákért nézzétek meg a videót itt:

Tetszett a bejegyzés?
Oszd meg másokkal is!

Kommentek