Összes bejegyzés

Hogyan válaszd meg jól otthonod színeit?

Ugye, Nektek is vannak kedvenc színeitek? Melyeket érdemes ezek közül otthonotokba is becsempészni? Hogyan harmonizálhatnak ezek a színek egymással, a bútorokkal, burkolatokkal? Ezekre a kérdésekre találtok választ most következő cikkünkben.

A lakberendezés egyik legfontosabb pillére a színek megfelelő kiválasztása. A színekről mindenkinek megvan a saját véleménye, fontos tudnotok azonban, hogy a különféle színeknek és árnyalatoknak bizonyított hatása van az emberi szervezetre, ezáltal közérzetünkre is.

A SZÍNEK
A három elsődleges szín, amelyekből minden további szín születik: az a kék, sárga, és a piros. A másodlagos színek ezeknek a keveréséből keletkeznek: a zöld, a narancs, és a lila.

Otthonotok színeinek megtervezésekor színpárokban érdemes gondolkoznotok. Inspirálódjatok a neten, majd döntsétek el, hogy monokróm hatást szeretnétek, vagy éppen a kontrasztosat.

Először válasszátok ki a falak színeit, majd csak ezután következzen a bútorok és kiegészítők színének megtervezése.
Amikor már túl vagytok a jellemző színek kiválasztásán, érdemes fogni egy színpalettát, és a helyszínen is megnézni. Próbáljátok meg vizualizálni, hogy a választott színek a különböző textúrákon hogyan fognak mutatni.

TIPP:
A pontos színárnyalatot mindig a helyszínen kell kiválasztani, nem is hinnétek, a környezet milyen nagy mértékben befolyásolja, hogy milyennek látjuk éppen az adott színt. Ugyanaz az árnyalat két különböző falon teljesen más arcát mutathatja.  Ha több természetes fény esik rá, világosabbnak fog hatni, ha kevesebb fényt kap, akkor természetesen sokkal sötétebb lesz a hatás. Azzal is érdemes számolni, hogy milyen fényhőmérsékletű fény fogja a természetes napon kívül érni a felületet. Ha szeretnétek biztosra menni, vegyetek egy kisebb kiszerelésű festéket és próbáljátok ki egy részen, ez segít majd az elképzeléseteket véglegesíteni.

A SZÍNEK ÉLETTANI HATÁSA
Fent már említettük a színek tudományosan igazolt élettani hatását, emellett sem érdemes elmennünk.

A piros egy szenvedélyes és vibráló szín, nem jó választás abba a helyiségbe, ahol lazulni, pihenni szeretnénk. A narancs egy barátságosabb árnyalat, mely kellemesen energetizál, de kevésbé intenzív. A barna földszín, amely nyugtatólag hat az emberi szervezetre, nem véletlen, hogy olyan sok otthonban találkozunk vele, és a lakberendezési áruházakban is ebből van a legnagyobb választék például kanapék terén. A zöldnek kifejezetten nyugtató hatása van, és kellemes érzéssel tölt el minket, hiszen a természetben is ez a szín van jelen leginkább. Ha szeretnétek elmerülni a színtanban, érdemes utánaolvasnotok, ma már remek szakirodalom áll rendelkezésetekre a témában.

ÖSSZHATÁS
Természetesen alapvető dolog, hogy az egyes szobák önmagukban, funkciójukat, használójukat tekintve jól működjenek, jól meg legyenek tervezve.   De ne feledkezzetek meg az összhatásról sem, ami a végeredmény szempontjából  legalább ugyanolyan fontos, mint az egyes helyiségek hangulata.

Nézzétek meg a videót, és tartsatok velünk jövő héten is, amikor elkezdjük a festést!
Ha lakberendezési kérdésetek van, írjátok meg emailben a kerdes@felujitalak.hu email címre, vagy kommentben az élő adások során!

Tetszett a bejegyzés?
Oszd meg másokkal is!

Kommentek